Verdwijnen buslijnen Arriva uit Haaksbergen definitief

Het verdwijnen van de buslijnen 73 en 74 van Arriva uit het centrum van Haaksbergen is definitief. Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen van CDA-er Ben Eshuis in de Provinciale Staten. De bussen rijden vanaf december om Haaksbergen heen, over de nieuwe N18.

Eshuis had eerder vragen gesteld over het verdwijnen van de buslijnen 73 en 74, die door de opening van de nieuwe N18 niet meer door Haaksbergen zouden rijden. In het buitengebied van Haaksbergen, ter hoogte van het oude Danspaleis, zou een busknooppunt aangelegd moeten worden om overstappen tussen de verschillende bussen mogelijk te maken.

Dit knooppunt wordt niet aangelegd, omdat dit volgens de provincie ‘qua verkeersveiligheid, overstapmogelijkheden en reissnelheid geen verbetering biedt voor de reizigers’.

Bezorgd

Verschillende fracties in de Haaksbergse gemeenteraad hadden hun bezorgdheid geuit bij voormalig wethouder Annette Nijhuis. Uit haar reactie bleek dat op dat moment nog geen definitief besluit genomen was. Nu blijkt dat wel het geval te zijn: de vervoerders, de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten hebben ingestemd met het vervoersplan.

Volgens de provincie Overijssel worden buslijnen 73 en 74 met name gebruikt door passagiers die van de Achterhoek naar Enschede willen en andersom. Echter zijn met deze wijziging de kernen van Groenlo, Winterswijk en Doetinchem niet meer rechtstreeks vanuit Haaksbergen te bereiken. Buslijn 62 wordt van en naar Enschede in frequentie verhoogd, waarmee Enschede net zo snel bereikbaar blijft als nu.

Petitie

Ook vanuit de inwoners van Haaksbergen was veel bezorgdheid over het verdwijnen van de buslijnen. Er werd een petitie opgestart die door veel busreizigers getekend werd. Uit de antwoorden op de vragen van Eshuis blijkt dat Enschede bereikbaar blijft, zoals nu ook het geval is. Reizigers van en naar de Achterhoek ondervinden hier wel gevolgen van: zij moeten extra overstappen en/of omreizen.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

Correctie melden