Tolplan staat ontwikkeling omgeving Haaksbergen in de weg

tolplan

Bron: CSU-Wahlkampfthema Ausländer-Maut: Grenzenloser Populismus

Haaksbergen – De nieuwe Duitse plannen voor het invoeren van tolheffing op de snelwegen in Duitsland zal een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van Haaksbergen en de directe omgeving.

Haaksbergen zet, net als de andere Twentse gemeenten en veel grensgemeentes in Duitsland, in op grensoverschrijdende arbeid. Door het nieuwe tolplan is het voor Duitse bedrijven veel duurder om een Nederlandse werknemer in dienst te nemen, dan een Duitse, omdat er voor de tolheffing betaald moet worden. Veel van de arbeidskrachten die grensoverschrijdend werken, zijn in het bezit van een oudere auto, die minder milieuvriendelijk zijn. Het is waarschijnlijk dat deze auto’s zwaarder belast zullen worden in het nieuwe tolplan dan de nieuwere auto’s, die milieuvriendelijker zijn.

Niet alleen voor de arbeidsmarkt is het nieuwe tolplan een doorn in het oog. Ook de bevordering van het (dag)toerisme zal een harde klap krijgen. Een dagje naar de dierentuin of Duitse Kerstmarkt zal al snel veel duurder worden dan het nu is, waardoor men minder geneigd zal zijn de grens over te gaan voor een dagje uit. Voor zowel het toerisme als de arbeidsmarkt is het van belang dat er ingezet wordt op de luchthaven Münster-Osnabrück. Ook de luchthaven zal lijden onder het het invoeren van de tolheffing. De ontwikkeling van het vliegveld, op nog geen 80 km van Haaksbergen, kan voor de hele regio van belang zijn. Haaksbergen probeert juist in te zetten op het verbeteren van de verbindingen tussen Haaksbergen en de luchthaven.

Volgens Jeffrey Rouwenhorst, als raadslid van Haaksbergen betrokken bij de Euregioraad, moet er gelobbyd worden richting Berlijn en Düsseldorf om te voorkomen dat dit plan, dat oorspronkelijk uit Beieren komt, in heel Duitsland ingezet gaat worden. De plannen komen van de CSU, die graag zien dat buitenlanders in Duitsland ook tol gaan betalen, net zoals de Duitsers in sommige andere landen moeten.

Ook Haaksbergenaren kunnen laten zien dat zij tegen de nieuwe tolplannen zijn, met een unieke sticker die door Rouwenhorst ontworpen is. De stickers komen op diverse plekken in Haaksbergen te liggen, waaronder op het gemeentehuis.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen App. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!