Toekomst is belangrijk voor nieuwe coalitie Haaksbergen

Coalitie
De partijen die samen de nieuwe coalitie in Haaksbergen gaan vormen en de wethouders gaan leveren, moeten vooral de toekomstvisie en de structuurvisie in oog houden. Dat bleek uit de inventarisatie die gisteren gedaan is door de politieke partijen.

Tijdens de eerste openbare coalitiebespreking lieten alle partijen horen wat zij graag in de nieuwe coalitie zien. Voorzitter van de avond was Patrick ten Voorde, de lijsttrekker van de partij met het grootste aantal zetels. De toekomstvisie en de structuurvisie zijn door de hele gemeenteraad vastgesteld en zullen dus leidend moeten zijn bij een raadakkoord. Het raadakkoord is een akkoord dat naast een coalitieakkoord getekend kan worden. In het akkoord worden belangrijke punten door alle fracties ondertekend.

De coalitie zal gevormd worden onder leiding van Henk van der Kolk en Jeroen Goudt. Van der Kolk was ook bij de vorming van het huidige college als politicoloog actief. Goudt is oud-wethouder van Enschede. Beide heren zullen zich buigen over hoe de verschillende partijen denken over bijvoorbeeld duurzaamheid en zorg. De meeste partijen geven aan dat drie wethouders voldoende zou moeten zijn, mogelijk zelfs al gedeeltelijk in deeltijd, stelt Joep Oude Groen van GGH. Bovendien moeten deze wethouders niet eerder als raadslid in Haaksbergen actief geweest zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden in Haaksbergen voor het vormen van een coalitie. Zo kan er een coalitie ontstaan uit de drie ‘winnende’ partijen; CDA, DAP en VVD. Samen zijn die partijen goed voor twaalf van de negentien zetels. Een coalitie tussen CDA, VVD en GGH, die in de afgelopen periode veel met elkaar optrokken, levert geen meerderheid op.

De informateurs gaan gesprekken aan met de verschillende partijen en zullen op 12 april hun uitkomsten delen tijdens een nieuwe openbare vergadering. Met dat advies kan er gewerkt worden aan de nieuwe coalitie.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

Correctie melden

ADVERTENTIE

Lees ook

Reacties zijn gesloten.