Toch kleine coalitie in Haaksbergen? D66 stapt uit onderhandelingen

Mogelijk krijgt Haaksbergen toch een kleinere coalitie dan eerder is geadviseerd door formateurs Jeroen Goudt en Henk van der Kolk. Het duo adviseerde een coalitie met de partijen CDA, VVD, PvdA en D66 als mogelijk aansluiter om een grote coalitie te krijgen. D66 is uit de onderhandelingen gestapt.

De partij heeft aangegeven dat ze bij de onderhandelingen uit wilden gaan van een gelijkwaardige uitgangspositie voor de PvdA en D66, gezien de hoeveelheid zetels in de raad en het aantal stemmen. DE PvdA bleek geen steun te geven voor kandidaat-wethouder Edith van Spiegel van D66, waar van D66 wel verwacht werd de kandidaat van de PvdA te ondersteunen. D66 geeft aan dat de PvdA volledig voorbij gaat aan de kwaliteiten Van Spiegel heeft, maar ook het aantal voorkeursstemmen wat ze kreeg. Het stoppen met de onderhandelingen betekent dat huidig wethouder Van Spiegel zeker niet terug zal komen in het college en oud-raadslid Harry Belshof zeer waarschijnlijk daarom niet meer terug zal keren in de raad.

Ondanks het stoppen van de onderhandelingen door D66 zijn er niet direct problemen met het vormen van de coalitie, omdat ook met de drie partijen CDA, VVD en PvdA een meerderheid te vormen is in de gemeenteraad. Samen zijn de partijen goed voor tien zetels. Een coalitie van tien zetels heeft alleen niet de voorkeur van de partijen.

Het vormen van de nieuwe coalitie lijkt niet helemaal vlekkeloos te verlopen. Al eerder gaf Annette Nijhuis van Leefbaar Haaksbergen aan het bizar te vinden dat in de laatste rapportage van de formateurs haar partij niet eens genoemd wordt. Ook staat nieuwkomer Dé Actieve Partij (DAP) nog steeds aan de zijlijn, ondanks dat de partij als tweede uit de verkiezingen kwam. Volgens bronnen bij het CDA willen de partijen niet met DAP samenwerken. Mogelijk is de brief die door oud-wethouder Peter van Vlaanderen gestuurd werd vlak voor de verkiezingen hier de oorzaak van.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

ADVERTENTIE[the_ad_group id=”474″]