Schatzoeken in Haaksbergen: ‘er zit heel wat geschiedenis onder de grond’

Haaksbergenaar Steven Stegeman is gek op schatzoeken. Met zijn metaaldetector heeft hij al op veel plaatsen in Haaksbergen onderzoek gedaan naar de geschiedenis die in de grond te vinden is.
Voor het zoeken maakt Stegeman gebruik van oude kaarten, zodat hij kan zien of een stuk grond bebouwd is geweest of dat het jaren weiland is geweest. ‘Als je een flink weiland hebt, dan kunnen er mooie dingen naar boven komen’, geeft hij aan. ‘Elke keer als een stuk grond bemest wordt, komt er een laagje bij. Daarom zie je vaak dat de randen van een stuk grond lager liggen dan het gedeelte in het midden. Juist in dat middengedeelte kom je mooie oude zaken tegen.’

Schatten

Inmiddels heeft Stegeman al aardig wat schatten gevonden. Naast veel muntjes, die uit allerlei tijden komen heeft hij bijvoorbeeld een zilveren reliekkruisje en een knoop uit de tijd van Napoleon gevonden. Na het schatzoeken gaat hij op zoek naar de verhalen achter de door hem gevonden dingen. Daarvoor kijkt hij op internet maar heeft hij ook veel contact met mede-schatzoekers. Sommige gevonden schatten uit Haaksbergen blijken zo interessant te zijn dat ze aangemeld worden voor de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Het gevonden reliekkruisje is door die instantie bekeken en toen bleek het kruisje uit de late middeleeuwen te komen.

Zomaar graven

Stegeman staat niet overal zomaar te graven. ‘Je zult eerst toestemming moeten hebben van de grondeigenaar voordat je echt aan de slag kan. Je kan niet zomaar in een weiland aan het graven gaan. Bovendien is het ook niet interessant om overal te graven. Ik ga eerst op basis van oude kaarten kijken waar mogelijk iets te vinden kan zijn en ga dan om toestemming vragen.’ Stegeman is met name geïnteresseerd in de ‘echt oude dingen’. In de grond zijn ook veel dingen te vinden vanuit de Tweede Wereldoorlog, maar het liefst komt hij dingen tegen uit de eeuwen daarvoor. Grondeigenaren worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Stegeman als ze benieuwd zijn wat er in hun grond te vinden is of als ze iets kwijt zijn wat ze graag terug willen vinden.

Interesse

Stegeman hoopt dat zijn interesse in schatzoeken besmettelijk is. Op zijn Facebookpagina Dutch Digger metaaldetectie laat hij daarom elke week vondsten zien met daarbij het verhaal achter de vondst. Stegeman vindt het vooral leuk om te laten zien hoeveel oud spul er uit de grond komt: ‘Er zit heel wat geschiedenis onder de grond. Hoe komt bijvoorbeeld een knoop uit de tijd van Napoleon in Haaksbergen in de grond? Je gaat zoeken naar de oorsprong en komt een heleboel dingen te weten.’ Hij raadt aan om de pagina te liken: ‘als er voldoende likes zijn, wil ik een keer iemand meenemen om samen te gaan zoeken.’

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

Correctie melden