Schaapskudde houdt rekening met komst van wolven

wolven

Foto: Stichting Schaapskudde Haaksbergen

Zijn er nu wolven in Nederland of niet, dat is de vraag die veel gesteld wordt. Van een aantal plekken is bekend dat er wolven geweest zijn, maar of ze ook in Haaksbergen komen of zijn geweest, is nog niet bekend. Toch neemt de Stichting Schaapskudde Haaksbergen voorzorgsmaatregelen om de schapen te beschermen.

Op dit moment staan de schapen nog veilig in de schaapskooi, maar het duurt niet lang meer voordat de schapen het veen weer ingaan. Op de laatste zondag van april worden de deuren van de kooi open gezet. ‘Maar als het niet anders kan, dan gaan we ’s nachts terug naar de kooi’, laat voorzitter Toon Tankink weten, ‘We maken ons wel zorgen nu het dichterbij komt’. De schaapskudde heeft honderden schapen en lammeren die aankomend weekend te zien zijn tijdens de Lammetjesdag.

Voor boeren met schapen is het afschermen van een weiland met speciaal gaas een mogelijkheid, maar dat is voor de schapen van de schaapskudde niet te doen. Voor wandelaars in het buitengebied van Haaksbergen is er niets aan de hand, in paniek raken is niet nodig. Het is niet altijd makkelijk te zien of het gaat om een wolf of om een hond. Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer legt dat in onderstaand filmpje uit bij televisieprogramma ROEG:

De kans is heel klein om onverwacht een wolf tegen te komen, maar mocht het gebeuren, probeer dan een foto te maken van het beest voor onderzoek en wetenschap. Denk daarnaast aan het volgende: respecteer de wolf en neem langzaam afstand (bij voorkeur door achteruit lopen). Als de wolf te dichtbij komt, spreek dan luid en maak gebaren. Loop de hond niet achterna en voer de hond ook niet. Houd een eventuele hond aan de lijn. Meld de wolf via Waarneming.nl.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

ADVERTENTIE[the_ad_group id=”474″]