Portret: Marianne Kragting, gemeentesecretaris

Kragting

Foto: Betty Morsinkhof

Haaksbergen – Marianne Kragting is per 1 januari 2015 aangesteld als gemeentesecretaris. Een aantal maanden daarvoor nam ze al tijdelijk de functie op zich, na het vertrek van Jacques Broekman.

Kragting is geboren en getogen in Utrecht en rondde de Pedagogische Academie af. Ze is getrouwd en heeft twee dochters. Inmiddels woont ze al geruime tijd met haar echtgenoot in Ruurlo, onderdeel van de gemeente Berkelland.

Voordat Kragting gevraagd werd om gemeentesecretaris te worden, was zij al werkzaam bij de gemeente Haaksbergen, als afdelingshoofd Publiekszaken en Sociale Zaken. Als gemeentesecretaris is zij de directeur van de ambtelijke organisatie binnen de gemeente Haaksbergen en de eerste adviseur van het college.

Kragting zorgt ervoor dat alle ambtelijke voorstellen “correct en besluitvaardig rijp op de collegetafel komen te liggen”. De voorstellen worden door ambtenaren geschreven, maar alle wethouders en de burgemeester moeten begrijpen waar een stuk over gaan, ook als het niet om hun eigen vakgebied gaat. Duidelijkheid is dus geboden. Als er een vraag is, zet de gemeentesecretaris deze weer uit in de organisatie.

Een echt doel heeft Kragting niet, maar toch weet ze wat ze graag gedaan wil krijgen: “als deze coalitie haar doelen heeft weten te bereiken, dan heb ik mijn werk goed gedaan.”