Portret: Johan Diepemaat, oudste inwoner van Haaksbergen

Diepemaat

Johan Diepemaat op zijn verjaardag in gesprek met burgemeester Hans Gerritsen

Haaksbergen – Johan Diepemaat werd 101 jaar geleden geboren op eerste kerstdag in Haaksbergen, vlakbij kwekerij Zuthof. Zijn ouderlijk huis is verdwenen, daar is inmiddels een hele wijk gebouwd, maar hij weet het nog goed. Zijn geheugen laat hem niet in de steek. Inmiddels is Diepemaat de oudste inwoner van Haaksbergen.

Het is zeker niet het enige wat Diepemaat nog weet. Zo weet hij nog wie de eerste auto in Haaksbergen had, toen zat hij in de eerste klas van de lagere school: “als je moest schakelen, moest je echt helemaal uit de auto hangen om aan de hendel te trekken.” Het autorijden zelf vond hij maar niets, hij heeft nooit zijn rijbewijs gehaald: “Dat was nergens voor nodig, je kunt alles met de fiets doen.” Een boete heeft hij wel een keer gehad, omdat er geen bel op zijn fiets zat. Daar moest hij flink voor betalen, het ging om een boete van negen gulden. “Dat was toen ik onderweg was naar Jordaan, ik moest er om 14.00 uur beginnen.” Na Jordaan werkte Diepemaat ook nog voor Natuurmonumenten. “Daarna kwam de postbode de AOW brengen.”

Inmiddels woont Diepemaat al jaren aan de Schoolkaterdijk, hij ging er wonen met de liefde van zijn leven, Dine Scharenborg. Ze trouwden in 1953. Zijn vrouw is helaas al overleden, maar gelukkig is de familie dichtbij gebleven. Een van de zoons woont bij Diepemaat in en een andere zoon woont een deur verderop met zijn gezin. De familie heeft een groot spandoek laten maken voor de verjaardag, dat vanaf de Hengelosestraat al te zien is.

Diepemaat werkte vroeger bij Jordaan en Natuurmonumenten.

Johan Diepemaat bij het voor hem gemaakte spandoek bij zijn huis

Trots vertelt hij over zijn nieuwe kunstgebit. Het was de eerste keer dat de tandtechnicus iemand van zijn leeftijd aan een nieuw kunstgebit hielp. Op tijd naar bed, niet te veel eten en af en toe een borreltje is wat hem zo oud heeft gemaakt. Meteen begint hij te lachen, want “ik ga alleen niet op tijd naar bed en eet ook wel veel.”