Portret: Han Noordink, voorzitter VASH

Han Noordink

Foto: Nico Asbroek

Haaksbergen – Han Noordink heeft in maart 2015 het voorzittersstokje van de VASH overgenomen van Wim Roetenberg. De VASH is de Vereniging Aangepast Sporten Haaksbergen die het mogelijk maakt voor mensen met een beperking om actief te zijn in een sport.

Noordink is geen onbekende in Haaksbergen. Hij zat jarenlang voor de PvdA in de gemeenteraad, totdat hij bij de verkiezingen van 2014 aangaf geen zitting meer te willen nemen in de gemeenteraad. In 2007 werd hij wethouder in Haaksbergen en hield hij zich bezig met onder andere onderwijs. Niet raar, want in het dagelijks onderwijs werkt hij voor SLO, waar hij zich bezig houdt met de vernieuwing van het onderwijs.

De VASH is een bijzondere vereniging in Haaksbergen waar veel verschillende sportactiviteiten worden georganiseerd voor mensen met beperkingen. Dat kunnen verschillende beperkingen zijn. Zo is de VASH er ook voor mensen die tijdelijk aangepast willen sporten, bijvoorbeeld bij bepaalde zwemactiviteiten, maar ook voor mensen die langdurig willen sporten. VASH bestaat al sinds 1992 en voorziet echt in een behoefte in Haaksbergen. Er zijn zo’n 180 leden en zo’n veertig tot vijftig vrijwilligers.

Noordink vind het een eer om voorzitter van zo’n mooie vereniging te zijn: “Ik voel me eigenlijk als één van de vele vrijwilligers. De vereniging is eigenlijk al heel goed georganiseerd. Heel veel zaken lopen op rolletjes. Er zit een ervaren bestuur, samen met hen moet ik zorgen dat het goed geregeld blijft.” Noordink zit de bestuursvergaderingen en de algemene ledenvergadering voor. Ook zal hij een rol spelen in de contacten met verschillende verenigingen, de gemeente, maar ook met Optisport, de nieuwe beheerder van De Wilder. Noordink werd gevraagd door Roetenberg en dat ‘voelde goed’: “Ik vind het fijn om iets voor deze vereniging te betekenen. Het contact tussen de leden en de vrijwilligers is prima en Haaksbergen mag trots zijn op zo’n vereniging. Als je dan gevraagd wordt om voorzitter te worden dan hoef je niet lang na te denken.”

Noordink heeft de hoop dat de VASH nog iets groeit en wellicht nog wat meer sportactiviteiten kan aanbieden. “En verder kan de VASH natuurlijk altijd goede sponsors gebruiken en kun je voor een klein bedrag donateur worden.” De sponsors en donateurs zorgen ervoor dat de VASH hun activiteiten kan blijven ontplooien.