Portret: Graddy Hilgerink, vrijwilligster

Graddy Hilgerink

Twee dames tijdens het maken van een bloemstukje voor Pasen, één van de activiteiten die Graddy georganiseerd heeft

Haaksbergen – Het leven van de 50-jarige Graddy Hilgerink staat in het teken van ouderen. Vijf jaar geleden besloot ze om haar kantoorbaan op te zeggen en zich aan te sluiten bij het ouderenwerk. Geheel vrijwillig is Hilgerink iedere dag bezig met het organiseren van activiteiten en evenementen voor ouderen. Elke maandag organiseert ze een ochtend voor veelal alleenwonende dames uit Haaksbergen. Inmiddels zijn er ook op donderdag bijeenkomsten voor ouderen die door vrijwilligers georganiseerd worden.


Vrijwilligerswerk

“Dertig jaar lang had ik een heel normale kantoorbaan op een klein administratiekantoor in Haaksbergen. Ik deed de boekhouding van mensen. Daar ben ik mee gestopt om me met ouderenwerk bezig te gaan houden. Ouderenwerk heeft mij altijd getrokken, ik kom uit een groot huis, gelegen in het buitengebied van Haaksbergen. In het huis woonden ook mijn opa, oma en andere (oudere) familieleden. Toen zorgde ik al voor ze, dus ouderenzorg zat er al vroeg bij mij in. Vroeger wilde ik ook bejaardenverzorgster worden, dat kon ik toen niet doen omdat ik niet was uitgeloot voor die opleiding. Het is wel heel mooi om te zien dat mijn nichtje nu de zorg in gaat. Toen ik mijn baan op had gezegd, wilde ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik zag in het huis-aan-huisblad een oproep voor vrijwilligers bij een ouderengroep. Ik dacht meteen: “Hé, dat lijkt me leuk.” En zo begon vijf jaar geleden mijn vrijwilligerswerk voor ouderen.”

Activiteiten

“Ik ben coördinator van een groep van tweeëntwintig oudere dames, in de leeftijd van 77 tot 90 jaar oud. Bijna alle dames zijn weduwe. Voor die dames verzorgen ik en nog negen andere vrijwilligers iedere maandagochtend een goed gevuld programma. Binnen de groep ben ik met vijftig jaar de jongste vrijwilliger, de anderen zijn rond de 65 jaar oud. Ik houd me met nog drie andere vrijwilligers vooral bezig met de activiteiten, vier anderen zorgen voor een warme maaltijd in de middag en één vrijwilligster verzorgt iedere maandagochtend een uurtje ochtendgym. Zélfs tijdens de vakanties. Ik ben hier echt trots op.”

Spelletjes

“Buiten de maandagochtend ben ik iedere dag bezig met de ouderengroep. Ik regel uitstapjes, verzin activiteiten en zorg voor gezelligheid. Voor gezelligheid zorgen doe ik met bijvoorbeeld placemats, iedere week regel ik een nieuwe in een bepaald thema. Gezelligheid vind ik het aller belangrijkste, dat is toch wat je de ouderen mee wilt geven. Je ziet meteen dat mensen genieten en daar doe ik het voor. Het leukste van ‘de groep’ vinden de dames spelletjes. Sjoelen, koersbal en Rummikub. Dat doen we dan ook een paar keer per jaar. Met Kerstmis en Pasen maken we speciale bloemstukjes met de ouderen. Ook gaan we zo nu en dan op een uitstapje, bijvoorbeeld naar Giethoorn. De dames kijken op zondag al uit naar maandag. “Want dan mogen we weer naar de groep”, hoor ik sommige dames wel eens zeggen. Ook hoor ik elke maandag na het eten: “Wat hebben we weer lekker gegeten”, want dat vinden de ouderen belangrijk. Eten dat ze niet zelf kunnen maken, zoals rundvlees dat heel lang op moet staan. Daar zorgen wij dan voor.”

Buiten de groep

“De dames stellen ook vaak vragen aan mij, bijvoorbeeld over hun computer of een verlopen taxikaart. We helpen de dames dan ook met hun vragen. Zo heb ik laatst nog acht dames op computercursus gestuurd, dat is toch prachtig? Als de dames ziek zijn, krijgen ze een belletje of ga ik op bezoek bij ze in het ziekenhuis”

  3 comments for “Portret: Graddy Hilgerink, vrijwilligster

 1. 5 april 2015 at 13:41

  Geweldig dat er mensen zoals Graddy zijn !

 2. Anoniem
  7 april 2015 at 10:38

  Prachtig initiatief. Ik zou graag met Grady in contact willen komen. Op welke wijze kan dat?

  • 7 april 2015 at 12:59

   Als u een bericht stuurt naar de redactie, zorgt de redactie ervoor dat het bij Graddy terecht komt.

Comments are closed.