Portret: Ellen Pot, kandidaat Provinciale Staten

Ellen PotHaaksbergen – De uit Haaksbergen afkomstige Ellen Pot (54) zat in 2003 voor het eerst namens de Partij van de Arbeid in de Provinciale Staten van Overijssel. Na acht jaar in de Staten en een vier jaar durende pauze staat ze weer op de kandidatenlijst van de PvdA, dit keer op de veertiende plaats. Naast haar politieke ambities heeft Pot ook haar eigen coaching bedrijf.Nadat zij jarenlang bestuursvoorzitter was van de Partij van de Arbeid in Haaksbergen werd zij in 2002 gevraagd zich voor die partij te kandideren voor de Provinciale Staten van Overijssel. Hoewel de Haaksbergse toen nog niet zoveel provinciaal betrokken was, besloot ze dat te doen en kwam zo in 2003 als eerste vrouw op de lijst van de Provinciale Staten van Overijssel. “De eerste keer (2003) dat men mij vroeg voor de Staten dacht ik: schitterend.” Ze wil graag dat de PvdA meer in de aandacht komt en wilde daarbij niet bij de pakken neer gaan zitten: “Daar wil ik zeker een steentje aan bijdragen, ook voor de provincie.” Ze wilde de provincie wat meer naar de burgers halen en de PvdA meer onder de aandacht brengen. Ze belandde in de commissie fysiek: “ruimte, water en duurzaamheid”. Daar heeft ze onder andere het provinciale voorstel helpen vormgeven om de rijksweg N18, die Twente verbindt met de regio Arnhem-Nijmegen, te verbeteren.

Nadat Pot acht jaar in de Staten zat, wilde ze weer iets anders ondernemen. Nadat ze een kleine pauze had gehad, laaide haar politieke ambitie al snel weer op: “Ik ben gevraagd, door meerdere mensen, waarom ga je er niet weer op staan?” En op die manier begon alles opnieuw voor haar. Zo komt het dat Pot nu weer verkiesbaar is voor de Overijsselse Staten. Ze zou het naar eigen zeggen ‘fantastisch’ vinden om weer in de Provinciale Staten van Overijssel te zitten: “Zo kan ik weer vier jaar de verbinding leggen naar de gewone mensen op straat.” De Haaksbergse wil graag de provinciale thema’s delen en de burgers mee laten praten. Zoals: hoe gaan we om met onze ruimte? Hoe vinden wij dat het landschap eruit zou moeten zien? Duurzaamheid, hoe gaan we met onze energie om? We hebben allemaal een eigen auto, we delen ook steeds vaker een auto met meerdere mensen. We kunnen steeds meer met meerdere mensen delen. De redzaamheid wordt volgens Pot voortdurend te negatief gezien, ze wil dat als positieve toon de wereld in helpen: “Meer samen redzaam dan zelfstandig.”

Pot denkt dat de PvdA het in de Provinciale Staten beter gaat doen dan tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen: “Dat hoop ik heel erg en zou ik daarnaast terecht vinden. Onze partij heeft het zich landelijk niet gemakkelijk gemaakt.” De Overijsselse fractie van de PvdA zit volgens de Haaksbergse goed in elkaar: “De mensen zijn erg aanvullend aan elkaar, iedereen doet dat waar hij of zij goed in is binnen de fractie.”

De Haaksbergse kandidaat voor de Provinciale Staten zou het niet teleurstellend vinden als ze niet in de Staten komt: “Dan heb ik in ieder geval flink campagne gevoerd.” Pot vindt het leuk om samen met de andere 27 kandidaten campagne te voeren in de provincie: “We laten met zijn allen zien waar we voor staan, in het bijzonder daar waar het vertrouwen geschaad is.” De Haaksbergse laat overduidelijk zien dat ze er vol voor wil gaan. Het is zeker geen verloren energie als de PvdA de veertien (haar plaats op de lijst) zetels niet haalt volgens de enthousiaste Pot. “Dan denk ik dat we zeker – mede door mijn inzet – weer enkele stemmen meer hebben gekregen binnen de provincie.” Het is volgens haar ook mooi als een ander die stemmen krijgt. “Ik weet dat ik mensen mee krijg”, zegt ze onbescheiden.

De Haaksbergse kandidaat voor de Provinciale Staten is van huis uit psycholoog en nu zelfstandig ondernemer. Zo doet zij draagvlakonderzoek en leidt projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De andere helft van de tijd coacht ze mensen die ergens op een kruispunt staan in hun leven of werk. Als gediplomeerd wandelcoach zet ze de natuur in om haar cliënten (coachees) een belangrijke stap voorwaarts in hun leven te laten zetten. Daar komen haar interesse voor de mens en voor de ruimte samen. “Ook als ik tot Statenlid gekozen wordt, blijf ik daarvoor gewoon beschikbaar”, verteld Pot. Het statenlidmaatschap is immers geen fulltime baan.

De PvdA staat niet positief in de peilingen, maar Ellen Pot blijft optimistisch en rekent op het gezonde verstand van de kiezer: “Ik denk dat je het uiteindelijk allemaal zelf waar moet maken. We hebben nog twee maanden.” De Provinciale Staten verkiezingen vinden plaats op 18 maart 2015. Ook Jeffrey Rouwenhorst (Lokaal Overijssel) en Elly van der Helm (GroenLinks) zijn kandidaat voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Helaas was Elly van der Helm niet bereikbaar voor een portret.