Overlast eikenprocessierupsen mogelijk al in juni

Door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De eerste rupsen met brandharen zijn afgelopen week al aangetroffen. Nog nooit zijn de rupsen zo vroeg aangetroffen, zo laat het Kenniscentrum Eikenprocessierups weten bij Nature Today.

Doordat de rupsen zo vroeg al aanwezig zijn, neemt het contact met brandharen toe. De overlast zal volgens het Kenniscentrum het grootst zijn tussen begin juni en kan aanhouden tot in juli.
Gemeente Haaksbergen is al begonnen aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Op plaatsen waar eerder rupsen aangetroffen werden, is een biologisch afbreekbaar middel gebruikt. Dit middel wordt ingezet kort nadat de bomen weer blad dragen.

De brandhaartjes van de rupsen kunnen ook tot ver na juli nog voor overlast zorgen, omdat ze door de wind verder worden verspreid. De weerhaakjes aan de haren zorgen ervoor dat de haren makkelijk hechten in huid, ogen of luchtwegen. Dit kan leiden tot diverse klachten. Elk contact met rupsen of resten ervan moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Bomen die besmet zijn met de rupsen of waarvan het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn, kunnen gemeld worden bij de gemeente (053 5734567). Voor meer informatie over de eikenprocessierups kan contact opgenomen worden met de GGD Milieu- en Gezondheidslijn (0900) 2777777.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

ADVERTENTIE[the_ad_group id=”474″]