Oudste carnavalsvereniging Haaksbergen viert jubileum

carnavalsvereniging

Foto: De Windbuul’n

Buurse – De oudste carnavalsvereniging van Haaksbergen is jarig. De Windbuul’n uit Buurse vieren dit carnavalsseizoen hun 55ste jubileum. Een 55 jaar carnaval levert mooie herinneringen op. Een terugblik met Prins Arthur (1996), Prinses Willeke (2004) en Prins Tonny (1993).

Het prille begin

Het Buurser carnaval begon in 1962 met het prinsenpaar Hendrik en prinses Rikie, een kapper uit Buurse. Met muziek van orkest Schepel uit Winterswijk, die voor twee liter foesel het podium beklommen, werd het eerste carnavalsfeest al een groot succes. In 1968 kwam er zelfs een tent bij, zoveel publiek kwam er op het feest in Buurse af.

Het kiezen van de Prins en Prinses is al jaren het best bewaarde geheim van Buurse. In het diepste geheim wordt het paar bij elkaar gekozen zodat het voor iedereen een grote verrassing is wie er tijdens de bekendmaking uit de ‘Windbuul’ tevoorschijn komt.

‘Wie is die kearl’

Tonny van het Reve, Prins Tonny, kan zich dat moment nog als de dag van gisteren herinneren. ‘Ik woonde nog geen jaar in Buurse, toen ik werd gevraagd. Ik kwam uit Enschede, had mijn bedrijf verkocht en had wel tijd, dus ik zei ja. Ik dacht dit is een goede manier om de mensen te leren kennen.’ En toen kwam in 1993 de avond van de bekendmaking van het nieuwe prinsenpaar. ‘Ik kwam tevoorschijn en iedereen dacht: wie is die kearl’, vertelt Van het Reeve lachend. ‘Maar toen kwam mijn prinses, Marietje Siemerink, die kenden ze wel. Toen was het goed.’

‘Die playbackshow is zo goed’

In de jaren ’70 kwamen er meer carnavalsverenigingen in Haaksbergen en werd het feest in Buurse minder populair. Om toch aantrekkelijk te blijven werd het kindercarnaval geintroduceerd, een evenement dat op de dag van vandaag nog wordt gehouden. ‘De optredens met de playbackshow van de kinderen. Die zijn zo goed. Dat is echt genieten’, vertelt Gerrit ter Heegde, alias Prins Arthur, vol trots. Het succesvolle kindercarnaval, met een optocht door het dorp en de playbackshow zorgde er zelfs voor dat het feest op zaterdagavond werd afgeschaft.

Zusterverenigingen

De Buurser Windbuul’n hebben altijd goede contacten gehad met andere verenigingen. In het begin met EKV uit Enschede. Later met de carnavalsvereniging de Brookmarkers uit Broekheurne, waar het carnavalsweekend op vrijdagavond nog elk jaar wordt ingeluid. Ook zusterverenigingen de Keiensleppers, de Schipbekk’n Keerls en Hola worden trouw bezocht.
‘Met de Brookmarkes hebben wij van vroeger uit al een band. In de Broekheurne stond vroeger een café, daar kwamen ook veel mensen uit Buurse en daaruit is de band ontstaan. We zijn altijd nauw met elkaar verbonden’, legt Ter Heegde uit.

Prinsengarde

Met het stijgen van de gevierde carnavalsjaren, groeide ook het aantal oud-prinsen en prinsessen. In 1984, tijdens 22-jarig jubileum, besloot deze groep om tijdens het Prinsenbal het podium te beklimmen. Iets dat zo succesvol was, dat het tot vandaag nog gebeurt.
De prinsengarde groeide door en in 1995 kregen zij hun eigen wagen. Toen werd ook besloten om mee te gaan doen in aan de optocht in Haaksbergen. Samen met het prinsenpaar, de raad van elf en de dansmarietjes, die een eigen wagen hebben, zijn de Windbuul’n sinds dat jaar vaste gast bij de optocht.
‘Elk jaar gaan er nog veel oud-prinsen en prinsessen mee. Het is echt altijd een groot feest op de wagen’, vertelt Willy Scholten, die in 2004 door het leven ging als Prinses Willeke. ‘ Er gaat eten en drinken mee er is muziek en er is zelfs een toilet op de wagen. En het is altijd gezellig.’

‘Prachtige carnavalsvereniging’

Toch is er in de 55 jaar carnaval in Buurse volgens het drietal weinig veranderd. ‘Ja we hebben andere kostuums gekregen, vroeger hadden we oranje kostuums. Dat is wel beter geworden’, aldus Ter Heegde. ‘Maar de rode draad is hetzelfde. Het is een prachtige vereniging in een kleine gemeenschap waar iedereen bij betrokken is.’ Prins Tonny en Prinses Willeke knikken instemmend.

De Windbuul’n vieren vanavond hun 55-jarig jubileum met een extra gala-avond in Zalencentrum Winkelman.
Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!