Orgaandonatie: 30% van Haaksbergen zegt “ja”

orgaandonatieHaaksbergen – Van alle inwoners in Haaksbergen is 30 procent ingeschreven als donor in het register voor orgaandonatie. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 26 procent.

Naast de mensen die keuze 1 (al dan niet met het uitsluiten van organen) vast hebben laten leggen, zijn er ook mensen die hebben aangegeven de keuze aan hun nabestaanden of een specifiek persoon te laten of hebben laten weten geen organen te willen doneren. Ruim 45 procent van de Haaksbergenaren heeft een keuze vast laten leggen in het register, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De meeste mensen (ruim 64 procent) kiezen zelf voor orgaandonatie, waarvan 12 procent aangeeft bepaalde organen uit te willen sluiten. Nabestaanden of specifieke personen worden in 14 procent van de gevallen aangegeven. De 21 procent die vast heeft laten leggen geen orgaandonor te willen zijn, vertegenwoordigt 10 procent van de hele Haaksbergse bevolking.

Op dit moment geldt in Nederland nog de regel dat je enkel donor bent als je je daarvoor hebt aangemeld, maar de Tweede Kamer nam een wet aan die de rollen omdraait. Iedereen die niet heeft aangegeven geen donor te willen zijn, wordt dan standaard als donor geregistreerd. De wet moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer, maar veel mensen hebben dat niet afgewacht en hebben hun “nee” vast laten leggen.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via de Haaksbergen App. De app is gratis beschikbaar in de App Store en de Google Play Store.