Ophokplicht pluimvee in verband met vogelgriep

Haaksbergen – Pluimveehouders in heel Nederland moeten hun vogels verplicht binnen houden. Dat werd bekend gemaakt door staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken.

Alle vogels die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild dienen opgehokt en afgeschermd te worden. De maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Er wordt nog verder onderzoek verricht op deze vogels.

Volgens deskundigen kan het ophokken en afschermen voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Ook in delen van Duitsland is deze maatregel getroffen. De staatssecretaris roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.

Het is nog niet bekend wat deze ophokplicht voor gevolgen gaat hebben voor bijvoorbeeld Kinderboerderij Scholtenhagen. Eerder werd de kinderboerderij gesloten voor publiek vanwege de kans op vogelgriep.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen App. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!