OM eist 15 maanden cel tegen bestuurder monstertruck

15 maanden
In hoger beroep heeft het openbaar ministerie 15 maanden cel en een beroepsverbod geëist tegen de bestuurder van de monstertruck die in september 2014 een ongeval veroorzaakte. De eis is gelijk aan de straf die is opgelegd door de rechtbank in Almelo en waar Mario D. tegen in beroep is gegaan, zo meldt verslaggever Mark Mensink op Twitter.

Het hoger beroep diende dinsdag voor het gerechtshof in Arnhem. Volgens het OM is de bestuurder de oorzaak van het ongeval. Mario D. wordt verweten dat hij zwaar lichamelijk letsel toegebracht heeft en ‘dood door schuld’. Hij had moeten weten dat het terrein te klein was en dat het publiek niet in de rijrichting had mogen staan. Mario D. had moeten remmen, zo stelt advocaat-generaal Joep Simmelink. De verklaring van het OM is hier te vinden.

Advocaat Rob Oude Breuil van D. is van mening dat een werkstraf beter past dan een celstraf. De rechter zou niets hebben gedaan met een technisch rapportage, waarin werd vastgesteld dat de monstertruck technische mankementen had. Over die mankementen werd D. ondervraagd door de rechter tijdens de zitting van het hoger beroep. ‘Ik weet 1000 procent zeker dat ik remde, er moet technisch iets mis zijn geweest met de truck’, verklaarde D. Uit onderzoek bleek dat een schakelaar los zat en dat er een stukje glas in de motor zat. Het zou onwaarschijnlijk zijn dat het gas daardoor blijft hangen, zo staat in het onderzoeksrapport.

De twee experts die Mario D. zelf opvoerde spraken beide het verhaal van D. tegen. Volgens één van de deskundigen was het helemaal niet mogelijk dat het gas bleef hangen, omdat dat enkel kan bij hogere toerentallen. Het zou dan gaan om een snelheid van meer dan 45 km/u, waar geen sprake van was op het kleine parkeerterrein aan de Stationsstraat. Ook het verhaal over het niet werken van de achterwielen wordt door de deskundige van tafel geveegd. ‘Als je merkt dat de achterwielen niet functioneren, druk je op de noodknop en sta je binnen vijf meter stil.’
De tweede deskundige, die naast monstertruckchauffeur een vriend van Mario D. is, merkte op dat het terrein waar gereden moest worden erg klein was. Hij zou zelf naar nooit met zo’n grote truck op zo’n klein terrein gaan rijden. Ook zou er volgens hem ‘al helemaal’ geen publiek in de rijrichting staan. Mario D. verklaarde tijdens het hoger beroep dat hij niet vooraf in Haaksbergen was wezen kijken naar het terrein, maar via Google Maps had gekeken hoe het eruit zag.

Volgens Oude Breuil is ook Mario D. absoluut slachtoffer in dit verhaal. Hij raakt alle bezittingen kwijt, op alles ligt beslag en via de media is van alles over hem heen gegooid. Mario D. is moeilijk te doorgronden, praat niet over het gebeuren, zelfs niet met zijn vrouw. D. zit al drie jaar in spanning. Hij blijft bij het technisch mankement wat ook in Almelo in de rechtbank is aangevoerd. Het krappe parkeerterrein was geen probleem geweest als de achterwielen hadden meegedraaid.

De uitspraak wordt verwacht op 23 mei om 13.15 uur.

Een overzicht van alle artikelen inzake het ongeval met de monstertruck is hier te vinden. Een tijdlijn met daarin alle informatie in het kort op een rijtje is hier te vinden.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

ADVERTENTIE[the_ad_group id=”474″]