Met wie gaat het CDA straks samenwerken in de Haaksbergse gemeenteraad?

samenwerkenAlle deuren gaan open voor het CDA in Haaksbergen. Uit de eerste twee verslagen van informateurs Jeroen Goudt en Henk van de Kolk blijkt dat alle partijen willen samenwerken met het CDA. Maar wie zitten er straks nog meer in de coalitie?

Het CDA was de winnaar van de verkiezingen en de kans dat ze een wethouder gaan leveren is zeer groot. Informateurs Goudt en Van der Kolk achten een coalitie zonder het CDA eigenlijk niet mogelijk. Maar met wie ze gaan samenwerken is de vraag, want er zijn veel mogelijkheden. Om de meerderheid te halen, moet de coalitie minimaal tien zetels hebben. Logisch zou een samenwerking zijn met nieuwkomer DAP, maar ook een samenwerking met de VVD zou niet raar zijn. Bij de voorlaatste periode vormden het CDA en de VVD de coalitie, met gedoogsteun van de GGH. Ook de afgelopen periode trokken beide partijen veel met elkaar op. Maar een coalitie tussen deze partijen met gedoogsteun van de GGH, zit er deze periode niet in. Samen zouden zij tot negen zetels komen, en dat is te weinig.

Vertrouwen
Duidelijk is dat het nieuwe coalitieakkoord vertrouwen moet uitstralen. Het vertrouwen van de collegeleden onderling, maar ook het vertrouwen van de raad in het college heeft de afgelopen regeerperiode een flinke deuk opgelopen door het aftreden van wethouder Peter van Vlaanderen. Van der Kolk en Goudt schrijven hierover: ‘De meeste fracties geven aan dat een college wel samenhang moet vertonen en dat de collegeleden elkaar onderling moeten vertrouwen. Dat was in de afgelopen periode niet altijd het geval. Geen van de fracties wil weglopen van collegeverantwoordelijkheid. De meeste, maar niet alle fracties streven naar een college met drie wethouders.’

Samenwerking met DAP
Hoe nu verder? Nieuwkomer DAP was de grote winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, zeker omdat ze zich met een groot aantal jongeren profileerden. Maar de DAP heeft mogelijk ook een groot minpunt. Ze zijn verbonden aan voormalig LH-oprichter en oud-wethouder Peter van Vlaanderen. Van Vlaanderen werd vorig jaar door bijna de voltallige gemeenteraad naar huis gestuurd. De enige uitzondering waren DAP-oprichters Jeffrey Rouwenhorst en Gea Costeris. Zij stapten op bij LH en bleven hun steun aan Van Vlaanderen geven.

Mogelijke coalities met de DAP zijn:
CDA-DAP-VVD (13)
CDA-DAP-D66 (11)
CDA-DAP-LH (11)
CDA-DAP-Pvda (11)
CDA-DAP-GGH (10)

Samenwerking met de VVD
Als het CDA toch niet met de DAP verder wil ligt een coalitie met de VVD voor de hand, maar ook daar moet een derde partij zich bij aansluiten. Dat zou een samenwerking met de PvdA, LH of D66 worden. Alle drie de opties behalen elf zetels. Eerder werkte het CDA al samen met de PvdA, in 2006 hadden zij samen 12 zetels en bestond het college uit CDA-ers Ben Eshuis, Marcel Diepenmaat en Pvda-ers Marijke van Beek, die vanaf 2007 werd opgevolgd door Han Noordink. Ook in de periode daarvoor werd de samenwerking met de PvdA opgezocht en bestond het college uit CDA-ers Rob Wensing, PvdA-ers Marijke van Beek en GGH-er Wim Roetenberg. Zij vervulden de wethoudersposten allen in deeltijd.

Een andere mogelijkheid zou zijn een samenwerking met LH, hoewel CDA-lijsttrekker Patrick ten Voorde en voormalig LH-fractievoorzitter Keath Alkoutobi elkaar in politiek debatten regelmatig in de haren vlogen, hebben de beide partijen overeenkomsten. Zeker als het verleden hierbij begraven kan worden en dat zou kunnen nadat afgelopen jaar het vertrouwen in Peter van Vlaanderen is opgezegd en hij zich bij LH-afsplitsing DAP aansloot, liggen hier kansen. Maar er zit ook een groot struikelblok in deze optie. De partijen willen een raadsbreedgedragen akkoord. In het verslag van informateurs Goudt en Van der Kolk staat dat daarin een moet worden meegenomen hoe er de komende vier jaar wordt omgegaan met het industriebeleid, waaronder Langezaal. En op dat laatste punt, staat LH al jaren lijnrecht tegenover het CDA en de VVD.

CDA-VVD-D66 (11)
CDA-VVD-LH (10)
CDA-VVD-PvdA (10)
CDA-VVD-DAP (13)

Vier partijen
Maar dat is nog niet alles, ook vier partijen zou een optie kunnen zijn, al heeft dat niet de voorkeur omdat bijna alle partijen hebben aangegeven een wethouder te willen leveren. Alleen de GGH nam daar afstand van, vandaar dat de optie met de GGH mogelijk zou kunnen zijn.

CDA-PvdA-LH-GGH (10)
CDA-PvdA–D66–GGH (10)
CDA–LH-D66-GGH (10)
CDA–D66–LH–GGH (10)

*Uiteraard zijn er coalities met meer partijen mogelijk, maar de kans dat dat gebeurt is vrij klein gezien de partijen streven naar een coalitie met drie wethouders.

Hoe nu verder?
De informateurs doen op dit moment nog geen uitspraak over een mogelijke coalitie. Alle partijen hebben namelijk gezegd dat de inhoud in het vormen van een coalitieakkoord centraal moet staan. De raad moet hier nu over beslissen, waarbij de bal in de handen ligt van het CDA. Daarna wordt eerst gekeken of er een raadsbreedgelegen coalitie akkoord mogelijk is, daarna wordt er pas verder gekeken. Het CDA heeft hiervoor zijn belangrijkste uitgangspunten opgeschreven.

Goudt en Van der Kolk stellen nu voor dat de raad het CDA de opdracht geeft om een formateur aan te stellen zodat zij met de punten die de Christendemocraten hebben opgesteld, gesprekken kunnen voeren met de partijen. Ook worden hier de kandidaat-wethouders besproken. De twee informateurs gaan verder als formateurs.

De tweede openbare vergadering wordt live uitgezonden door Haaksbergen Actueel en is hier terug te kijken:

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

ADVERTENTIE[the_ad_group id=”474″]