‘Mario D. begon te vroeg met stunten’

De Stichting Sterevenementen had geen tijd om extra veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het evenement AutoMotorSportief in september 2014 omdat monstertruckchauffeur Mario D. eerder dan afgesproken begon met zijn stunt. D. begon al voor 16.00 uur met de stunt in plaats van om de afgesproken 16.15 uur.

De stichting liet dat maandag weten tijdens de behandeling van het hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem, zo meldt TC Tubantia. De show van D. ging niet zoals gepland, waardoor er drie doden en tientallen gewonden vielen. Om 16.00 uur zou er nog overleg zijn met de stichting om de situatie op de parkeerplaats te bekijken, zo verklaarde voorzitter Geerlof Kanis van de stichting tijdens de zitting. Een van die zaken was het eventuele verwijderen van toeschouwers op gevaarlijke plekken.

Volgens advocaat Frank van Ardenne van de stichting kan de stichting dan ook niet verantwoordelijk gehouden worden voor de consequenties van het drama: ‘Mario D. ging zonder overleg rijden.’ Daarnaast zou alleen toenmalig burgemeester Hans Gerritsen verantwoordelijk zijn, omdat die de veiligheidsrisico’s moest inschatten. ‘Er is een standaardformulier opgesteld voor het aanvragen van een evenementenvergunning. Daarop moet alle noodzakelijke informatie worden ingevuld en dat is bij dit evenement ook gebeurd. Op basis van de aanvraag is de burgemeester verantwoordelijk voor het maken van de juiste afwegingen.’ Gerritsen nam in het voorjaar van 2015 ontslag naar aanleiding van het ongeval met de monstertruck.

Het OM eiste maandag een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro voor de stichting. Dat is gelijk aan de straf die ze opgelegd kregen van de rechter in Almelo. Het OM is van mening dat het bestuur zich vooraf onvoldoende had laten informeren over de risico’s en dat de show op een te kleine parkeerplaats werd gehouden zonder vereiste veiligheidsmaatregelen.

Het gerechtshof doet op 23 mei uitspraak.

Een overzicht van alle artikelen inzake het ongeval met de monstertruck is hier te vinden. Een tijdlijn met daarin alle informatie in het kort op een rijtje is hier te vinden.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

ADVERTENTIE[the_ad_group id=”474″]