Hilderink: schade N18 veel hoger dan opgave ministerie

Paardenfokker Johan Hilderink vecht de schade die hij lijdt vanwege de N18 aan bij de bestuursrechter. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil 37.000 euro uitkeren, maar de werkelijke schade zou volgens Hilderink 200.000 euro zijn.

Voor de aanleg van de N18 kocht het rijk 2,3 hectare grond en betaalde daar 168.000 euro voor. In dat bedrag was al rekening gehouden met kosten die de paardenfokker voor zijn bedrijf moest maken. Een procedure voor planschade zou nog volgen. Nu is duidelijk dat het ministerie daar 37.000 euro aan kosten ziet. Hilderinks woordvoerder gaf aan dat een lachertje te vinden, zo meldt TC Tubantia.

‘Het grondgebied van Hilderink is negen hectare landgoed, bos en weilanden. Die rustieke omgeving is tenietgedaan door de aanleg van de N18. De flora is voor een groot deel verdwenen en de fauna zien we al 1,5 jaar niet meer.’ Hilderink wil dat de rechtbank kijkt naar de schadeprocedure. Het overgebleven deel van zijn grond kan hij voor zijn bedrijf niet gebruiken. ‘Jonge paarden vlak langs een vierbaansweg, dat is levensgevaarlijk.’

De schade is door het ministerie berekent op grond van geluidsoverlast, een verslechtering van de omgeving, de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid. Alleen de luchtkwaliteit zou achteruit gegaan zijn volgens het ministerie. Volgens de koopovereenkomst van de 2,3 hectare is de waardevermindering van het landgoed daar al in verwerkt. Volgens Hilderink kan die taxatie niet kloppen. De geluidsoverlast op het perceel is toegenomen door de nieuwe weg, liet zijn woordvoerder weten. Juist bij zijn perceel moet extra gas gegeven worden door vrachtwagens om een helling op te komen door een aangelegde tunnel. Hilderink zou een taxateur gevraagd hebben de schade in kaart te brengen. Die komt op een schade van 200.000 euro uit.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

Correctie melden