Haaksbergse Wijnoutlet.nl strijdt tegen prijsafspraken

wijnoutlet

Bron: wijnoutlet.nl

Haaksbergen – Haaksbergenaar Ronny Bergsma, eigenaar van Wijnoutlet.nl, gaat de strijd aan met wijnverkopers in de retail, horeca en online.

Volgens Bergsma houden deze partijen zich al jaren onterecht aan een te ruime interpretatie van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken. Volledig onterecht volgens journalisten Eelco van Wieringen en Marco Kroon, die onderzoek deden. Klanten zouden te veel betalen voor wijnen en dat moet ophouden.

Brancheorganisatie STIVA (Stichting Verantwoord Alcoholgebruik) beoogt door middel van zelfregulering kwetsbare groepen te beschermen tegen overmatig alcoholgebruik. De STIVA heeft daarom brancheafspraken opgesteld voor alcoholreclames. Eén van de regels zou eigenlijk niet mogen vanwege de Mededingingswet. Het gaat om de regel die stelt dat de korting waarmee een bedrijf mag adverteren maximaal 50 procent is. Wanneer er echter geen sprake is van korting, maar van een prijs die stelselmatig 50 procent of meer lager ligt dan de prijs elders, dan mag dit percentage in de letter van de wet wel degelijk worden geadverteerd. Prijsstelling heet deze methode waarover de Mededingingswet stelt dat die nooit beperkt mag worden vanwege de antikartelbepaling.

Bergsma, in 2014 uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke mensen in de wijnhandel, richt zijn pijlen ook op de supermarkten: “Wijnen in supermarkten zijn te duur. Er wordt gezegd dat ze het alleenrecht hebben op bepaalde wijnen, maar niets is minder waar. De marges die in de supermarkt worden gehanteerd maken wijnen duurder dan noodzakelijk. Het is tijd die marges naar beneden bij te stellen.”

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!