Haaksbergse deelnemers ScanCoveryTrial weer veilig thuis

ScanCoveryTrial

Bron: ScanCoveryTrial

Haaksbergen – De Haaksbergenaren Bram ten Tije en Dennis van Kraenenbroeck reden dit jaar voor het eerst mee met de ScanCoveryTrial, een barre tocht met veel sneeuw, ijs en vooral lage temperaturen door Scandinavië.

Het team, team nummer 72, kwam gisteren na de laatste etappe als tweede team aan in Enschede, waar het team op zaterdag 3 januari ook gestart was. Ten Tije en Van Kraenenbroeck reden hun tocht in een Ssang-yong Rexton W. Volgens Ten Tije was de tocht “zwaar”, maar “wel hartstikke leuk”. Desondanks was het voor hem “één keer en daarna nooit meer”.

De tocht, onderverdeeld in verschillende etappes, begon met een speciale slipcursus in Enschede, georganiseerd door Louis Ezendam. Met de cursus konden de eerste bonuspunten verdiend worden. Tijdens de etappes moeten de teams zich goed aan de verkeersregels houden, om te voorkomen dat ze strafpunten krijgen.

De tocht is opgebouwd uit verschillende onderdelen waar punten mee te verzamelen zijn. Het op een bepaalde, niet vooraf bekende tijd aankomen op het finishpunt was regelmatig punt van discussie volgens Ten Tije: “In Scandinavië heb je verschillende snelheden. In de zomer mag je er misschien wel honderd kilometer per uur rijden, maar in de winter liggen die snelheden twintig kilometer per uur lager. Als je je dan keurig aan de snelheid houdt en veel te laat binnenkomt en het blijkt dat er in de berekening door de organisatie gerekend is met de zomersnelheden, dan baal je daar gewoon van.”

Dat is volgens Ten Tije ook de reden waarom een aantal etappes wat minder gereden zijn. “Bij elke minuut die je te laat of te vroeg komt, krijg je twee strafpunten. Een verschil van twintig minuten is dan gigantisch.”

Tijdens de tocht was het afzien voor de heren, vooral tijdens de 24-uurs-etappes, die meer op 36-uurs-etappes leken volgens Ten Tije. En zolang achter elkaar op spekgladde wegen rijden is erg vermoeiend. De rustdagen zijn benut om te uitstapjes te maken, de heren hebben gegeten in de Fernsehturm in Berlijn en zijn met een privévliegtuig van de organisatie op bezoek geweest in Spitsbergen, waar het 24 uur per dag donker is.

Uiteindelijk werd het team 72 van Ten Tije en Van Kraenenbroeck achtentwintigste met 85 strafpunten.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via de Haaksbergen App. De app is gratis beschikbaar in de App Store, Google Play Store en de Windows Phone Store.