Haaksbergen wil meer doen voor mantelzorgers

mantelzorger

Bron: Maria Grijpma en Inge Jager

Haaksbergen – Naar aanleiding van een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van de gemeente Haaksbergen, heeft het college van B&W besloten meer te willen doen voor mantelzorgers in Haaksbergen. Zo ontvangt dit jaar nog elke bij de Noaberpoort bekende mantelzorger het boekje “Klein geluk voor de mantelzorger” als blijk van waardering.

Uit het onderzoek blijkt dat nog steeds slechts een klein gedeelte van de mantelzorgers in Haaksbergen bekend is. Door middel van interviews met de mantelzorgers werd geprobeerd duidelijk te maken waar mantelzorgers behoefte aan hebben. Uit het onderzoek kwamen ook diverse aanbevelingen voor de gemeente Haaksbergen.

Zo bleek dat bijna een kwart van de geïnterviewde mantelzorgers niet bekend is met de mogelijkheden van ondersteuning die de gemeente biedt. Niet iedere mantelzorger heeft behoefte aan ondersteuning of dezelfde ondersteuning. Het mantelzorgcompliment, een geldelijke bijdrage, hoeft volgens de meerderheid van de mantelzorgers waarmee gesproken is niet opnieuw ingevoerd te worden, maar enige compensatie vinden zij wel van belang. Bovendien is het de mantelzorgers niet bekend waar het geld naar toe gaat wat de gemeente ontvangt.
oor het onderzoek is ook contact gezocht met professionals, die aangeven dat er meer geld beschikbaar gesteld moet worden om mantelzorgers te vinden. Bovendien moet mantelzorg en ook de ondersteuning van mantelzorgers beter geïntegreerd worden in de samenleving.

Een aantal van de aanbevelingen zullen door de gemeente per direct opgepakt worden. Het gaat dan onder andere om het uitbreiden van de uren van de mantelzorgconsulent. Door het uitbreiden van deze uren is er meer tijd voor de ingeschreven mantelzorgers. De medewerkers van de Noaberpoort zullen een training ‘identificatie van de mantelzorgers’ aangeboden krijgen, om zo bekend te worden met het meetinstrument om belastbaarheid van mantelzorgers te meten en mantelzorgers te identificeren. Voor mantelzorgers zal er een cursus ‘omgaan met dementie’ aangeboden worden.
Ook de verspreiding van het boekje “Klein geluk voor de mantelzorger”, geschreven door Maria Grijpma en Inge Jager, komt uit de aanbevelingen uit het rapport. Het boekje wordt opgestuurd naar alle mantelzorgers die zijn ingeschreven bij de Noaberpoort. Andere mantelzorgers kunnen dit boekje ophalen bij de Noaberpoort en zich vervolgens inschrijven.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!