Haaksbergen in top 10 meest veilige gemeenten

Het Algemeen Dagblad brengt elk jaar de misdaadcijfers van de politie in kaart. Dit jaar bleek uit de cijfers die aangeleverd zijn, dat Haaksbergen in 2017 veiliger was dan in voorgaande jaren en in de top 10 staat van meest veilige gemeenten van Nederland.

De ranglijst wordt gemaakt door te kijken naar aangiftes en meldingen van tien verschillende delicten: woninginbraak, schuurinbraak (daar vallen ook garage en tuinhuisjes onder), diefstal uit een voertuig, diefstal van een voertuig, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Het aantal delicten wordt afgezet tegen het aantal inwoners van de gemeenten. Ook worden de delicten gewogen naar de impact voor het slachtoffer. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft daarvoor onderzoek uitgevoerd. Een mishandeling telt daarom zwaarder dan een bedreiging en een woninginbraak zwaarder dan het zakkenrollen.

Op de landelijke kaart staat Haaksbergen op plek 375, wat 30 plaatsen lager is dan vorig jaar. In 2016 stond de gemeente op plek 377, maar toen waren er nog meer gemeenten dan nu. Woudrichem (Noord-Brabant) staat helemaal onderaan de lijst, op plek nummer 384. Hoe lager op de lijst, hoe veiliger de gemeente is.

Haaksbergen scoort vooral goed omdat in 2017 veel minder vaak ingebroken is in huizen en schuren, minder auto’s werden gekraakt en er minder mensen bedreigd of mishandeld werden. Vernielingen kwamen daarentegen veel vaker voor in Haaksbergen, in 2017 kwamen 88 meldingen en aangiftes binnen, terwijl dit er in 2016 58 waren.

Hoe Haaksbergen het in 2018 op de lijst gaat doen, is nog niet bekend, maar met twee overvallen op tankstations, is daar al een flinke stijging te vinden.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!