Groenstroken worden flink gekortwiekt uit kostenbesparing

Gemeentehuis, groenstrokenHaaksbergen – Veel van het gemeentegroen in Haaksbergen zal omgevormd worden om zo kosten te besparen. Deze maatregel komt bovenop de verkoop en verhuur van groenstroken aan particulieren.

Haaksbergen is een erg groene gemeente, maar dat zorgt ook voor veel onderhoud. Omdat het budget voor groenonderhoud flink gekort is, zullen de planten in Haaksbergen ook flink gekortwiekt wordt. In veel gevallen betekent dit dat de planten weggehaald zullen worden en gras gezaaid zal worden. Het is namelijk goedkoper om gras te maaien dan om de planten te onderhouden.

Het is niet zo dat alle planten rigoureus weggehaald worden en er gras voor in de plaats komt volgens wethouder Annette Nijhuis: “Sommige stukken openbaar groen zijn dringend aan een opknapbeurt toe. Dan gaat het om plekken met rozen, bosplantsoen of sierheesters. Maar zo´n opknapbeurt is te duur. Daar gaan we dus gras aanleggen dat we regelmatig zullen maaien in het groeiseizoen. Sommige perkjes zijn zo klein dat onderhoud daar te duur is. Op die plekken gaan we bestraten. Maar er blijft ook een hoop groen behouden. Waar nodig worden zelfs nieuwe bomen geplant.”

Haaksbergen is niet de eerste gemeente waar gekozen wordt voor deze aanpak. Ook in de afgelopen tijd werd er al veel aangepakt in de groenvoorziening en veel planten zijn al verdwenen. Verontruste inwoners hebben toen al bij de gemeente aangekaart dat ook kleine dieren de dupe zouden worden van deze manier van werken. Desondanks begint de gemeente in de week van 24 november in de wijk ’t Wolferink met het uitvoeren van hun plannen. Deze plannen zijn overlegd met de wijkraden en aanwonenden krijgen schriftelijk bericht van de geplande werkzaamheden. De plannen kunnen bekeken worden op de website van de gemeente Haaksbergen.