“Gaten in de weg worden gewoon gemaakt”

Gemeentehuis, gaten
Haaksbergen – Door de bezuinigingen die voor 2015 gepland staan, zal het wegenonderhoud in Haaksbergen verminderd worden. Volgens wethouder Peter van Vlaanderen wil dat echter niet zeggen dat de wegen onveilig worden of vol gaten komen te zitten.

De laatste jaren zijn de wegen in Haaksbergen onderhouden op A-niveau, dat zal verlaagd worden naar het C-niveau. “Als je A-niveau hebt dan werk je elk krasje bij en nu kan het tijdelijk wel minder worden. Dit kan omdat de wegen er op dit moment goed bij liggen, wat ons wel heel veel geld heeft gekost”, aldus Van Vlaanderen. Het onderhoud terugbrengen op C-niveau houdt niet in dat de wegen slechter onderhouden worden dan is toegestaan, met dit niveau wordt nog steeds voldaan aan de minimale eisen aan de weg van het CROW. Het CROW is een onafhankelijke kennisorganisatie die specialist is op het gebied van wegenbouw en -onderhoud.

Onveilige situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het springen van een waterleiding, volgens de wethouder is dat niet echt te voorkomen: “Die situaties worden meteen aangepakt, daar is een potje voor. Maar het kan ook zijn dat een andere partij de kosten van het maken van het wegdek moet vergoeden”. Een voorbeeld daarvan is het springen van de waterleiding bij de Wiedenbroeksingel in mei 2013, daar heeft Vitens de kosten van het vernieuwen van het wegdek vergoed.

Het college van B&W heeft de nieuwe onderhoudsplanning ter kennis aangenomen. Wegen die wel aan onderhoud toe zijn, worden gewoon onderhouden. Dit gaat onder andere om de Bachstraat, het fietspad bij Frankenhuis en de Twijnerstraat. Het herstraten van de Parallelweg en de Weverstraat wordt voorlopig doorgeschoven naar 2016