Duidelijke afspraken over eindtijden evenementen

evenementenHaaksbergen – De gemeente Haaksbergen wil duidelijke afspraken maken over de eindtijden van evenementen in Haaksbergen en komt daarom met een lokaal evenementenbeleid.

In de procedure rondom de aanvraag zijn al diverse wijzigingen doorgevoerd, dit is in heel de regio gedaan. In het lokale beleidsplan worden zaken geregeld als geluid en eindtijden. De gemeente wil een redelijke balans waarborgen tussen de positieve en negatieve effecten van feesten.

De belangrijkste punten zijn de eindtijden en het geluid. Met een groot gedeelte van de organisaties is al over deze zaken gesproken. De wens die er ligt is dat er meer gelijkheid komt in de eindtijden, zonder bestaande feesten te veel in te perken. Daarom zal jaarlijks op twaalf dagen muziek gedraaid mogen worden tot 2.00 uur ’s nachts. Dit geldt voor evenementen als Schuttersfeesten, Oktoberfeesten, Carnaval, Veldmaat Bruist en Hollands Glorie. Daarnaast biedt het ook enige ruimte aan eventuele nieuwe grote evenementen.

De zomerfeesten in De Hoeve en de School- en Volksfeesten in Buurse krijgen een eigen eindtijd, deze mogen tot uiterlijk 2.30 uur muziek ten gehore brengen. Bij alle andere evenementen moeten de versterkers in het weekend om 24.00 uur of uiterlijk 1.00 uur uit. De geluidssterkte wordt nu ook voor alle evenementen gelijk geregeld.

De evenementen zijn belangrijk voor de levendigheid van Haaksbergen en er zijn veel vrijwilligers bij betrokken, waardoor er een maatschappelijk belang aan vast zit. Ook economisch gezien zijn ze belangrijk voor Haaksbergen. De negatieve effecten worden met de nieuwe regels en normen beperkt. Het aantal feesten met luide muziek in de avonduren op park Groot Scholtenhagen wordt beperkt. Overdag kunnen evenementen hier wel een meerwaarde hebben.

Naast de regels voor eindtijden en geluidssterkte worden de regels versoepeld voor kleinere evenementen. Voor fiets- en wandeltochten met meer dan 100 deelnemers was een vergunning vereist. Nu geldt dat voor wandeltochten pas bij 500 deelnemers en bij fietstochten vanaf 250 deelnemers.

Het stuk ligt op dit moment ter inzage bij de gemeente Haaksbergen en daar is het mogelijk een zienswijze in te dienen.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!