Drie dagen staking streekvervoer: wat te doen?

Veel bussen in het streekvervoer van Keolis rijden woensdag, donderdag en vrijdag niet vanwege een staking van de chauffeurs. Niet alle bussen vallen uit, omdat niet iedereen zal staken. De buslijnen van Arriva rijden wel. Maar wat moet je doen als je nou afhankelijk bent van de bus?

De gok nemen

Het vervelende aan de staking is dat er veel onduidelijk is over wie nou wel en niet staakt. Een bus kan in de ochtend wel rijden, maar in de middag niet. Het meest verstandige is dus om voor zowel de heen- als terugweg alternatief vervoer te zoeken en de reisinformatie goed in de gaten te houden. Je kunt dus de gok nemen om gewoon te proberen om met de bus te gaan, maar of je ook aankomt op de plaats van bestemming is dan maar de vraag.

Ga op de fiets

Voor niet iedereen is het mogelijk, maar een oplossing zou kunnen zijn om op de fiets te gaan. Aan de weersomstandigheden zal het de komende dagen niet liggen, er wordt mooi weer verwacht. Met de fiets ben je vaak wel langer onderweg dan met de bus, dus houd rekening met de langere reistijd. Zorg ook voor een bandenplaksetje voor onderweg, zodat je op (bijna alles) voorbereid bent.

Huur een auto

Iedereen die zelf een rijbewijs heeft en de mogelijkheid heeft om een smak geld op tafel te leggen om een auto te huren, zou naar die mogelijkheid kunnen kijken. Diverse autoverhuurbedrijven in de regio bieden de mogelijkheid om voor één of meerdere dagen een auto te huren. Naast de kosten voor het huren van de auto, moet je natuurlijk ook nog betalen voor brandstof en misschien komen er ook nog parkeerkosten om de hoek kijken.

Regel een taxi of socialdriver

Als fietsen geen optie is en je geen rijbewijs hebt, is het mogelijk om met een taxi van en naar de bestemming gebracht te worden. Tijdig reserveren kan wel handig zijn, omdat mogelijk meer mensen gebruik willen maken van taxivervoer tijdens de stakingsdagen. Kies voor een taxi die je rechtstreeks ophaalt, of ga voor een gedeelde taxi om kosten te besparen. Dat laatste kost dan wel meer tijd.

Vraag een familielid of vriend

Heb je iemand in je omgeving die je mogelijk wel zou kunnen brengen of op zou kunnen halen, dan is dat een snelle oplossing. Maak van te voren wel afspraken over een eventuele vergoeding, om te voorkomen dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

Carpoolen

Ben jij normaal gesproken de enige collega die met de bus gaat en rijdt een andere collega toch al met de auto naar het werk, vraag dan of je wellicht mee kan rijden. Houd wel rekening met het feit dat je misschien op andere tijden zult werken dan je gewend bent omdat je mee moet rijden, maar dat is wellicht beter dan niet werken. Ook in dit geval is het verstandig om van te voren afspraken te maken over een eventuele vergoeding van reiskosten.

Vrij nemen of vanuit huis werken

Heb je nou echt geen mogelijkheid om van bovenstaande opties gebruik te maken, dan zit er niets anders op dan op tijd vrij te vragen of te regelen dat je vanuit huis kunt werken.

Hej ‘t al heurd? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Haaksbergen Actueel. Zelf iets te melden, neem contact op met de redactie!

Correctie melden